Klára Vytisková opustila angličtinu a hezky česky vyráží na "Cesty"

26.04.2024 13:22 - Hana Bukáčková | foto: Anežka Horová

Charismatická zpěvačka Klára Vytisková se po tvůrčí a mateřské pauze vrací na scénu. Naposledy vzbudila rozruch v souvislosti s albem "Love Is Gold" vydaném na jaře 2020. Nyní opustila angličtinu, ve které byla jako doma, a vydala se na cestu do neznáma. Začala totiž používat mateřský jazyk.

"Psaní a zpívání českých textů byla dlouhá cesta. Už dávno jsem slýchala, že mám zpívat česky, ale necítila jsem to, musela jsem si na to přijít sama. První impuls přišel v okamžiku, kdy jsem přezpívala pro jednu speciální příležitost píseň 'Ring-o-Ding' od Marty Kubišové," komentuje přechod ke své mateřštině Vytisková.

Novinku "Cesty" najdeme na EP "V+++", které vyjde na přelomu května a června. Na něm nově spolupracovala s producenty Janem Vávrou a Ronym Janečkem. Celé koncepční album, pojmenované podle jedné z nejjasnějších hvězd, vydá na podzim. Nejedná se o náhodu, téma vesmíru a hvězd se nese celou deskou a odráží pomyslný nadhled.

"I cesta může být cíl," zpívala kdysi Mňága a Žďorp. A nyní se toho chytla i Klára. Nechejte se zkrátka vést osudem a cestičkami života, vše se děje za nějakým účelem. I když se občas objeví překážka nebo zabloudíte...

Zpěvačka disponuje ojedinělým nakřáplým hlasem a upřímně jsem se bála, jak se češtiny chopí. Výsledek naštěstí nepůsobí jako bláznivá směs ani jako moderní prznění našeho jazyka. Už se těším, co přijde příště, její nová hudební i textová cesta se totiž ubírá dobrým směrem.

Každý song z épéčka doprovodí videoklip. Celá série vznikla během tří dnů v únětické sokolovně pod režií Anežky Horové. Ten první trochu působí jako úvod do věcí příštích: v duchu retro party a třpytek nastupuje Vytisková v obýváku do auta z polštářů a vyráží na cestu za pokračováním.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY